Enerji kablolarının tarihçesi ve kullanımlarına bakış

Enerji kablolarının ilk yılları

Tel terimi, elektriği iletmek için kauçuk, PVC veya diğer yalıtkan kompoundlar ile yalıtılmış, tek silindirik çıplak iletkeni ifade etmektedir. Kabloların yapısı ise bir iletkenden daha fazlası ile oluşmaktadır; çoklu iletkenler, zırhlar, ekranlama (shielding), yalıtım katmanları ve daha fazlasını içermektedir.

Enerji kullanımı için elektriği iletmek adına tellerin ve kabloların ilk kullanımı, Thomas Edison’ın ilk DC elektrik dağıtım sistemini icat etmesi ile 19. yüzyılda ABD’de başlamış ve bunu elektrikli aydınlatma sistemi için başüstü tellerinin ilk kullanımı takip etmiştir. Ayrıca kendisi 1892 yılında elektrik iletkeninin patentini almıştır.

İlk kablolar, yapıları bakımından baralara ve tellere göre daha mekanik idi. Kabloların yapılarında yalıtım olarak kâğıt, kumaş, kauçuk bazlı reçine kullanılıyordu. 1880’lerde ise vulkanize edilmiş kauçuk yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlandı.

İlk AC transformatör sistemleri, Avrupa ve ABD’de 1885 ile 1886 yılları arasında işletmelere ve sokak aydınlatmalarına enerji sağlamak için kullanılıyordu. Bu yeni AC ağları, elektriğin uzun mesafeler boyunca iletilmesine olanak sağlamıştır.

1897 yılında Tesla tarafından kauçuk ile yalıtılan kablolar Niagara Şelaleleri’ndeki hidroelektrik enerji santrali projelerinde kullanılmıştır.

Kasabalara ve şehirlere güç sağlama yarışında daha uzun mesafelerde iletim için AC kullanmak, DC kullanmaktan çok daha faydalıydı, Edison’ın DC sistemleri, AC sistemlerinden, daha kısa bir mesafeye ulaşıyordu.

Sonuç olarak, AC enerjisini ABD’de kullanan ilk şirket olan Westinghouse Electric, Edison Electrics’in DC pazarını güç iletimi ve dağıtımı piyasasında geride bırakarak piyasayı ele geçirmiş, bunu ise Edison General Electric ve Thomson-Houston birleşmesinden sonra kurulan General Electric takip etmiştir.

20. Yüzyıl Başları

1. ve 2. Dünya Savaşlarına tanık olan 20. yüzyılın ilk yılları, sanayileşme ve iletişimin gelişmesi ile kablo endüstrisinin büyümesi ve kablo kullanımlarının artması ile üretimin artmasına neden olmuştur. Zırhlı kablolar, ilk olarak 20. yüzyılın başlarında, 1903 gibi erken bir tarihte ortaya çıkmıştır, ancak 1930larda eski kablo türlerinin yavaş yavaş kullanımdan kalkmasına kadar ticari bir kullanımı elde edememişlerdir.

1930lara gelindiğinde, PVC’nin gelişimi test edilmiş ve elektrik kabloları için bir yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. EPR gibi termoplastik ve termoset kauçukların kullanılmaya başlaması ise örgülü kablonun ana yalıtım olarak yavaş yavaş kullanımdan kalktığı 20. yüzyılın ortalarına kadar gerçekleşmemiştir.

Savaş Sonrası 20. Yüzyıl

Ekonomiler geliştikçe, radyo, televizyon, ev aletleri ve otomotivlerin artması ile birlikte, teçhizat kablolamasına savaş sonrasında çok daha fazla talep olmuştur. 

Savaş sonrası dünya, daha fazla seri üretim yapılan otomatik fabrikalarla birlikte yeni, modern araçlara tanık olmuştur. Aynı zamanda, çok fazla kablolama yapılmasını gerektiren eğlence sektörü, sinemalar, yayıncılık ve tiyatrolarda da bir artışa tanık olmuştur.

1960’larda, bakır bant ekranlı XLPE güç kabloları kullanılmaya başlanmıştır ve 1970’lerde XLPE tamamen kâğıt ve kurşunlu yalıtımlı kabloların yerini almıştır. XLPE, kendinden önce gelen kablolar üzerinde birçok avantaja sahipti, özellikle de birleştirme ve onarım işlemlerinde.

1972: Üntel Kablo faaliyetlerine başlar

Üntel, Günan ve Ünlü ailelerinin ortaklığı ile 1972 yılında dünyanın lider kablo üreticilerinden birisi olma hedefi ile; kauçuk ve özel kablolar üretmek üzere kurulmuştur.

Enerji kablolarının Üntel tarihi-Üntel eski fabrika

Kilit taşları :

1972: Çağlayan/İstanbul’da kuruldu

1983: Ümraniye fabrikasına taşındı

1991: Karaköy/İstanbul’da perakende satış mağazasının açılması

1994: İlk ihracat ve Gemi kablolarının üretimine başlanması ve sertifikalandırılması

1997: İlk Orta Gerilim (OG) Kablo üretimi

1998: TSE ve ISO 9001 Sertifikasyonu

2006: Türkiye’nin ISO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giriş

2010: Dilovası fabrikasında taşınma ve 2 CCV hattına yatırım

2016: 2 yeni CCV hattına yatırım ile toplam 4 CCV hattına ulaşmak.

2020: ISO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giriş

2021: Yeni Ar-Ge merkezi kuruluşu Üntel, bugün 6 kıtada 70’den fazla ülkeye kablo ihraç etmektedir. 15.000’den fazla ürün çeşidi, 200’den fazla Uluslararası ürün sertifikası ile Üntel Kablo üretiminin %60’ından fazlasını dünya pazarlarında müşterileri ile buluşturmaktadır.

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikası’nı
ve Aydınlama Metnimizi inceleyebilirsiniz.